Contact

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon

All © Copyrights by Verkering met Jezelf – Mariette Reineke, Diana Renfurm en Eleonora van IJssel ​–​ unless stated otherwise. 

All rights reserved.

Het heilige huisje dat Sinterklaas heet

November 27, 2019

Ik kan me nog goed herinneren dat de kleuterjuf van mijn oudste dochter destijds vertelde dat de kinderen in haar klas regelmatig overdag tijdens de sint periode in hun broek plasten. Ik zag bij mijn oudste twee kinderen dat ze niet goed konden slapen, dat ze nerveus en bangig waren, omdat ze dachten dat er ’s nachts iemand in huis kwam als ze hun schoen hadden gezet. Het voelde voor mij niet goed om te liegen tegen hen, omdat ik zag dat ze allebei ergens voelden dat er iets niet klopte. Eigenlijk zei ik tegen hen: jouw gevoel, jouw intuïtie klopt niet.  Daarbij was er ook de druk van de omgeving; school, ouders, familie , de media; iedereen en alles om je heen houdt het verhaal van Sinterklaas in stand. Lerend hiervan heb ik mijn jongste dochter op jonge leeftijd verteld dat het allemaal een sprookje is en dat het een verkleedde man is. Dat gaf rust.

 

Door mijn eigen ervaring met mijn kinderen ben ik me gaan beseffen wat we als maatschappij creëren om de sensitiviteit van onze kinderen te ‘verdoven’ door massaal tegen ze te liegen. Nou hoor ik van heel veel ouders dat het geen liegen is. Maar de waarheid niet vertellen is gewoon liegen.  We kijken dus niet meer naar wat er werkelijk gebeurt, wat voor effect het heeft op kinderen, maar houden liever de illusie in stand.

 

Eigenlijk zeggen we tegen de kinderen; het maakt niet uit dat je nu een aantal weken gespannen bent, dat je onrustiger bent, dat je lontje korter is, dat je angstig bent, dat je gelooft in een verhaal dat een paard op het dak kan lopen, dat je niet moet vertrouwen op wat jezelf voelt en dat je slecht slaapt. Kinderen worden door ons toedoen mee gesleurd in een verhaal. En dan te bedenken wat dit eigenlijk allemaal kost én hoeveel ermee verdiend wordt.

 

Ik vraag me af waarom we hiervoor kiezen? Waarom is deze illusie zo belangrijk dat we over de grenzen van onze kinderen  en hun lichamen gaan, en daarmee opzij schuiven hoe ze zich voelen en bovenal dat we liegen naar hen. Waar een vraag is, is een aanbod. Het begint niet eerst bij het verdienmodel en het geld wat hiermee verdiend wordt. Het begint bij ons, en dat wij graag de werkelijkheid willen ontvluchten en een sprookje dusdanig omarmen dat het echt lijkt. Waarom hebben we Sinterklaas nodig en wat geeft het ons volwassenen, dat we het in stand houden? Er is niets mis met het vieren van deze goedheiligman en een avond met elkaar doorbrengen met gedichten en surprises, maar waarom vertellen we de kinderen niet gewoon wat ze zelf allang aanvoelen?

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Verkering met Jezelf

 in actie

Please reload