Contact

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon

All © Copyrights by Verkering met Jezelf – Mariette Reineke, Diana Renfurm en Eleonora van IJssel ​–​ unless stated otherwise. 

All rights reserved.

Waarom is winnen zo belangrijk?

October 30, 2019

Regelmatig kijk ik in de weekenden naar de sportwedstrijden van mijn kinderen en ben ik ook tijdens de sportdagen aanwezig op school. Ik hoor en zie veel over sport, wedstrijden en competitie om me heen. Thuis wordt de voetbalcompetitie nauwlettend in de gaten gehouden. Je kan wel zeggen dat sport veel aanwezig is in en rondom mijn leven.

 

Wat mij opvalt, is dat het plezier van sport ontbreekt. Er is maar één doel en dat is winnen. Als we winnen, zijn we blij, als we verliezen, balen we en zijn we soms verdrietig. Er gebeurt veel op het sportveld: zowel bij de ouders langs de kant die graag willen dat er gewonnen wordt, als bij de kinderen die hun best doen om te winnen en te presteren, waarbij ze vaak over hun eigen (fysieke) grenzen gaan.

 

Ook praten we over de TEGEN partij. Dat woord alleen al zegt voor mij genoeg. Het valt me op dat als er handen worden geschud met de andere partij ,dat het een formaliteit is, dus een moetje en niet van ‘hee, wat leuk je te ontmoeten en we gaan samen een spel spelen’. Ik zie teams na afloop niet meer met elkaar samen iets drinken in de kantine en contact maken. De scheidsrechter wordt verbaal en non-verbaal aangevallen als het niet loopt zoals het team het wil, zowel door de kinderen, de ouders langs de kant, als de coaches. Het voelt als een strijd, een oorlog op het veld. Voor mij wordt hier het zaadje van separatie in de wereld geplant, dat thuis begint, bij alle spelletjes met een wedstrijdelement en op het sportveld.

 

Zodra het wedstrijd element in een spel komt, verliest men zichzelf. Het ellebogenwerk begint en is er geen zicht meer op het geheel en op de mens. Kinderen verharden, worden blind voor wat er om hen heen gebeurt, want er is dat ene doel waar ze naar streven en dat is winnen. De een kan ‘goed’ met verlies omgaan, omdat het lijkt alsof ie heel rustig is en de ander uit het met boosheid, teleurstelling of verdriet, maar het is uiteindelijk hetzelfde. 

 

Wat voor boodschap geven wij aan kinderen vanaf het moment dat ze spelletjes spelen of later naar de sportclub gaan? Welke rol spelen wij als opvoeders hierin? De eerste vraag die we stellen als een kind klaar is met een wedstrijd is: heb je gewonnen? Waarom vragen we niet of ze het leuk hebben gehad, hoe de samenwerking met het team was, of ze plezier hebben gemaakt met elkaar en dus ook met de andere partij? 

 

Waarom is winnen toch zo belangrijk voor de mens? Van winnen krijg je aanzien, erkenning, lijkt het alsof je eigenwaarde en je zelfvertrouwen groeit. Je hebt even een geluksmomentje, een momentje van: ik ben of wij zijn beter. Maar eigenlijk is het een vulling van een leegte in onszelf en zoeken we iets buiten onszelf om ons zelfvertrouwen te doen groeien.  Daarbij gebeurt winnen altijd ten koste van iemand anders, namelijk ‘de verliezer’. Het zit niet van nature in ons om bezig te zijn met winnen of verliezen. Dit is aangeleerd gedrag en wordt al op jonge leeftijd gereflecteerd door volwassenen, school, media, politiek, kortom, de gehele maatschappij.

 

We mogen kinderen (en onszelf ook ) leren dat zelfvertrouwen en eigenwaarde groeit door jezelf water te geven, door lief te zijn voor jezelf en te luisteren naar je lichaam, want dan maakt het niet uit of je wint of verliest.. 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Verkering met Jezelf

 in actie

Please reload