Contact

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey LinkedIn Icon

All © Copyrights by Verkering met Jezelf – Mariette Reineke, Diana Renfurm en Eleonora van IJssel ​–​ unless stated otherwise. 

All rights reserved.

Als het maar leuk is......

September 1, 2019

“Maar ze heeft het in ieder geval wel leuk gehad, toch?” Dat was de vraag die ik kreeg nadat ik vertelde dat mijn dochter van 12 jaar uitgeput thuiskwam (en vervolgens ziek werd) na een week kamp. Ik realiseerde me hierdoor dat we het altijd leuk willen hebben. Maar gaan we daardoor niet voorbij aan dat wat het lichaam aangeeft? Hoe leuk zo’n kamp ook is, als ik zie wat het met een lichaam doet, vraag ik me af of het dat dan echt wel zo leuk is. Ik ben zeker een voorstander van kamp, met elkaar spelen en andere kinderen leren kennen. Buiten je comfortzone gaan; dat is heel leerzaam. Hoe mooi zou het zijn als kinderen terugkomen zoals ze weggingen en dan ook nog een stukje gegroeid. Het gaat verder dan alleen met zomerkampen. Wat ik zie om me heen is dat, zeker in de zomer met lekker weer, de kinderen doorgaan met allemaal ‘leuke’ dingen doen'. Iedereen is lekker buiten, bruin geworden door de zon, zien er goed uit, veel bbq's, feestjes, elke avond laat naar bed, doorgaan met leuke dingen doen, van de buitenkant is er niets te zien, maar hoe gaat het met hun lichamen? Het lichaam heeft ook in de zomervakantie rust nodig, stopmomenten, en een rust moment voordat we gaan slapen. Door al de ‘leuke’ dingen die we doen en afleidingen die we zoeken, voelen we ons lichaam niet en voelen we ook onze grenzen niet. Totdat het lichaam een duidelijk signaal geeft dat het genoeg is, zoals bij mijn dochter. Oververmoeid.

 

Het kan ook anders. We kunnen het leuk hebben met ook een liefdevolle zorg voor ons lichaam. Zo hoorde ik onlangs dat kinderen op een internationale school in India op kamp tijdens een volgeplande dag rustmomenten kregen en dat uiterlijk om 21.30 uur het licht uit ging en het dan ook stil was. Haar kinderen kwamen in dezelfde gemoedstoestand terug van het kamp, bij zichzelf en uitgerust.

 

Nu ik dit zo schrijf besef ik me dat wij, de ouders, de volwassenen, het voorbeeld zijn voor de kinderen. Zijn wij ook niet bezig met onze dagen en weken vol te plannen met allerlei afspraken, leuke dingen, werk, sport, en ga zo maar door? Het begint uiteindelijk bij ons, wij zijn het voorbeeld, wij mogen naar de kinderen reflecteren dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren, trouw te zijn aan jezelf en dat het oké is om nee te zeggen tegen een ‘leuke’ afspraak of activiteit.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Verkering met Jezelf

 in actie

Please reload